Roby Lakatos és ifj. Cséki Kálmán duó: Gondolatok a klezmerről

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Roby Lakatos és ifj. Cséki Kálmán duó: Gondolatok a klezmerről

Roby Lakatos nemcsak a hegedű virtuóza, hanem egy rendkívül sokoldalú zenész is, aki ugyanolyan jártas a klasszikus zene, a jazz és a szülőhazájának, Magyarországnak a nép. Ez az egyetemes zenész ragyogó technikákat ötvöz, így ő a világ egyik legjobb hegedűművészévé válik az improvizáció és a zeneszerző erő kreativitása révén.

Roby gyermekkorában vezették be a zenét, kilenc éves korában első hegedűként cigány együttesben debütált közönségként. Zeneművészete nemcsak a családjában alakult ki, hanem a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban is, ahol 1984-ben elnyerte a klasszikus hegedű első díját. 1986 és 1996 között együttese nagy örömmel hallgatta meg a Les Atéliers de la grande Ile klubot Brüsszelben, zenei otthonukban ezen időszak alatt.

Együttműködik Vadim Repinnel és Stéphane Grappelli-vel, és a játékot nagymértékben csodálta Sir Yehudi Menuhin, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy Brüsszelben látogassa meg a Lakatos-t. 2004 márciusában Lakatos nagy elismerést kapott a londoni Szimfonikus Zenekarral együtt a zenekar Maxim Vengerov mellett a zenekar „Hegedű zsenije” fesztiválján.

Roby általában az együttesével fellép, kivételes vonós hangszeres szakemberekből, zongoristából és cimbalistából áll, és a csoportot gyakran meghívják zenekari együttesekben való fellépésre.

A Roby Ensemble ma klasszikus zenei végzettséggel rendelkező virtuóz zenészekből áll, akik szintén jól ismerik a magyar cigányok folklór hagyományát.

Ezek a srácok biztosan tudják, hogyan kell melegíteni a közönséget; hol adj jazzet, hol morzsolódj a pizzicato hegedű dallamával, öntsd a zongorajátékokat, és hirtelen mind összegyűlnek, és a döntőbe vezetnek, optimista hangjegyre!

Végül, nehéz néhány szót megfogalmazni Roby-t: leggyakrabban cigány hegedűművészként, ördög-hegedűként, klasszikus mesterként, jazz-improvizátorként, zeneszerzőként és hangszerelőként írják le – és egyedülálló művészi személyisége ennyi.

A felvétel a győri Zsinagóga

Közvetlen link:  https://www.youtube.com/watch?v=IXEAwcgtKcY

 

május 17 2020

Részletek

Dátum 2020-05-17
Idő 17:00 - 18:00

Helyszín

Zsinagóga

Kossuth Lajos u. 5.
Győr, Magyarország