Németh Virág – Borgula András: Szakácskönyv a túlélésért

- This event has passed.
2019. május 11.20:00 - 21:00
2500Ft
HÉDI: Tegyünk bele „amennyit felvesz”? De az mennyi?
ÉVA: Hát amennyit felvesz, mondom.
HÉDI: De az mennyi fél kiló krumplinál? Tíz gramm? Egy kiló?
ÉVA : Mit tudom én, hát az látszik. Írd csak, hogy amennyit felvesz! Majd meglátod… ha egyszer még főzhetsz…
(Lichtenwörthi koncentrációs tábor, 1944 decemberében)
Hogyan múlatja az ember az idejét egy fogolytáborban, miközben éhezik? Milyen étel jellemző leginkább a magyar kommunista évekre? Milyen is az igaz magyar desszert? Lehet-e a szombati kalácsot zsírral készíteni?
Az előadás recepteken keresztül mutatja be a 20. század magyar történelmét. Hédike/Hédi/Hédi néni konyhája eleinte játékokból, a táborban töltött hónapokban képzeletbeli eszközökből és alapanyagokból, az azt követő években ételjegyekből, majd a Magyar Szocialista Népköztársaság termékeiből, végül ’89 után igazi magyar hozzávalókból állt. Hédi vacsorára látja vendégül a közönséget, akik a nagy családi asztal mellett hallgatják, nézik, eszik végig az elmúlt évszázadot.
Czingel Szilvia azonos című könyve alapján írta: Németh Virág és Borgula András
Dramaturg: Németh Virág
Jelmez: Gyarmati Dóra
Műszaki Vezető: Fábián Gábor Zoltán
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Rendezőasszisztens: Kern Dóra
Rendezte: Borgula András
Játsszák: Hay Anna, Nagy Mari és Radnai Csilla