Parasztok Atmoszférában

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Parasztok Atmoszférában

Trapp Dominika ezzel a projektjével arra tesz kísérletet, hogy a magyar paraszti kultúra zenei örökségét kritikai szempontok alapján interpretálja, valamint kapcsolatot épít kortárs művészek és a táncházi zenészek új generációja között egy közös produkció létrehozásával. A kapcsolódó kutatás során azoknak az előképnek tekinthető művészeti csoportoknak a munkásságát is vizsgálja, amelyek a progresszió jegyében inspirációt merítettek a magyar parasztság alkotásaiból.

A táncházmozgalom zenészegyéniségei mellett kiemelt figyelmet fordít a korai magyar avantgárd mozgalmaira, főként a Kassák Lajos köré tömörülő fiatal aktivisták tevékenységére. Ők Bartók forradalmi szellemisége nyomán fordultak a népi kultúra felé; azaz “az egymás ellen uszított, harcterekre parancsolt népek” összetartozásának cáfolhatatlan bizonyítéka felé — és akikben maga Bartók is a szellemi megújulás lehetőségét látta: egy “másik Magyarország” képviselőit.

A projekt során létrejön egy konceptuális zenekar, amelynek elsődleges inspirációs forrásai a magyar népzene eredeti előadói: Bartók felforgató alkotói karaktere, zenetudósi munkássága, valamint a mögé felsorakozó zenészek és egyéb művészeti ágak képviselői.

A zenekar a nevét – Parasztok Atmoszférában – egy Lengyel József vers címéből kölcsönözte, amely 1917-ben a Kassák Lajos által szerkesztett MA folyóirat művészmatinéján hangzott el. A névválasztással a csoport vállaltan áll be azon – általa is vizsgált – mozgalmak sorába, amelyek különféle ideológiák mentén használták fel és ki a parasztság kultúráját, sajátos atmoszférát vonva köré.


Bertók Márton – elektronika
Éri Katalin – nagybőgő
Kiss-Balbinat Ádám – hegedű, ének, vers
Maruzsenszki Andor – hegedű
Neményi Lilla – ének
Porteleki Áron – brácsa, elektromos gitár, ütőhangszerek
Szurcsik Erika – ének
Koncepció: Trapp Dominika

május 12 2018

Részletek

Dátum 2018-05-12
Idő 20:30 - 22:00
Ár 2000Ft
Jegyvásárlás: TIXA.HU

Helyszín

Kossuth utcai református templom

Kossuth Lajos u. 42.
Győr, Magyarország